8 jul

Virgin del Carmen Nerja

Virgen del Carmen Nerja

Virgin del Carmen Nerja vindt ieder jaar plaats op de avond van 16 juli. Het feest van Virgen del Carmen ook wel bekend als “La Reina de los Mares” (Koningin van de zee) is de patroonheilige voor zeelieden en vissers en heeft een gerespecteerde plaats in de harten van de bevolking in de kustplaatsen van heel Spanje. Tijdens dit feest trekt er o.a. een processie door de straten van Nerja. Virgin del Carmen wordt tevens gevierd in nog meer andere kustplaatsen in heel Spanje o.a. in Puerto de la Cruz op Tenerife en in tal van andere kustplaatsen in Andalusië, Murcia, Valencia en Catalonië. In Nerja zal dit festival over het algemeen plaatsvinden op drie avonden (15 t/m 17 juli). De grote processie vindt plaats op 16 juli. Op de avond van 15 juli bezoekt de lokale bevolking de kerk van El Salvador en brengen offers (gebeden en bloemen) aan Heilige Maagd Maria. Het koor “Peña Nerjeña” begeleidt het geheel en de aanvangstijd is 19.30 uur.

Virgin del Carmen NerjaVirgin del Carmen processie

Op 16 juli is er een processie van Virgin del Carmen die trekt door de straten van Nerja. Voorafgaand aan de processie is er een dienst in de kerk van El Salvador op het Bacon van Europa. Deze dienst begint om 18.00 uur, aansluitend gaat de processie van start en gaat verder naar het strand van Torrecilla. De baar van de Heilige Maagd Maria is versierd met veel bloemen en wordt begeleidt door de lokale bevolking richting het strand. Bij het bereiken van het strand, ervan uitgaande dat zee rustig is, wordt de Heilige Maagd Maria, op een met bloemen versierde boot geplaatst en begeleid door een vloot van schepen die langs de kust varen. Uiteindelijk keert de Heilige Maagd Maria terug naar het La Calahonda strand waar zij weer aan land wordt gebracht om terug te keren naar de El Salvador Kerk. Het evenement wordt afgesloten met een groots vuurwerk.

Sardientjes Plaza de los CangrejosSardientjes eten

Op 17 juli is er nog een openlucht feest met veel muziek en eten. Normaal vond dit plaats op de avond van 15 juli maar is dit jaar verplaatst naar 17 juli. Vanaf 22.00 uur kunt u terecht op “Plaza de los Cangrejos” om dit gezellige feest mee te maken. U vindt “Plaza de los Cangrejos” aan de oostelijke uiteinde van het Torrecilla strand. Tijdens deze avond is er een groot kookvuur waar op traditionele wijze heerlijke sardientjes worden bereid. Het eten is gratis en de drankjes zijn slechts € 1,50. Bent u deze periode in Nerja of omgeving dan raden wij u zeker aan om Virgin del Carmen Nerja een keertje mee te maken!