28 dec

Gibraltar

GibraltarGibraltar, een stukje Engeland in Spanje . . .

Gibraltar ik hoor er veel verschillende meningen over; of je vindt het mooi of je vindt het niets bijzonders. Dus benieuwd dat we waren reden we in 2,5 uur tijd van Nerja naar Gibraltar. Je kan de snelle route nemen (tolweg; in totaal 10 euro heenreis) of de weg langs de kust, die langer is maar uiteraard veel mooier. Zo’n 10 kilometer voor onze eindbestemming valt de enorme rots waar Gibraltar om bekend staat al op.

Engeland

Aangekomen bij de grens met Gibraltar hadden wij het geluk dat we binnen 5 minuten, na een paspoortcontrole Gibraltar binnen konden rijden. Tijdens de zomermaanden zijn er vaak langere wachttijden. Eenmaal over de grens rijdt je zonder dat je het in eerste instantie doorhebt over de landingsbaan van het vliegveld. Dat is wel heel apart hoor. In NL wacht je voor een voorbij rijdende trein en hier dus voor een vliegtuig. Het wordt ook meteen duidelijk dat je in Engeland bent als je de eerste Engelse telefooncel tegenkomt en de bobbies ziet staan. Verder is alles aangegeven in het Engels en als je pint rollen er ponden ipv euro’s uit de geldautomaat. Wat ook meteen opvalt zijn de goedkope brandstofprijzen (1,05 euro loodvrij) en daar wordt gretig gebruik van gemaakt door de Spanjaarden die net buiten Gibraltar wonen.

Centrum

Het centrum van Gibraltar is niet groot maar wel levendig en wordt druk bezocht door dagjesmensen die proberen een koopje op te doen in de vele (taxfree) winkels. Je vindt er voornamelijk juwelierswinkels, tabakszaken en veel electronicazaken die goedkoper “lijken” te zijn. Al met al; zeker leuk om er doorheen te slenteren en iets te drinken bij de vele pubs die Gibraltar rijk is.

Gibraltar apen

Wat zeker ook aan te raden is; om het eiland, dat niet heel groot is (6 km), rond te rijden, je komt dan ook mooie plekjes tegen voor een fotomomentje en als je niet uitkijkt steekt er een verdwaalde moederaap met één van haar kinderen de straat over, afkomstig van de apenrots waar voornamelijk Gibraltar bekend om staat en wat je zeker gezien moet hebben als je hier bent. Er zijn een aantal manieren om op de rots te komen; per auto, taxi, een tour (20 pond p.p. incl. entree natuurreservaat en gangenstelsel) of via de kabelbaan (8,50 pond p.p.). Wij kozen de kabelbaan en gezien de tijd besloten we om alleen de aapjes op te zoeken. Eenmaal boven werden we al direct begroet door de tamme apen, hangend aan de gondel proberen ze te pakken wat ze te pakken krijgen. (Tip: zorg dat tasjes of andere makkelijk te grijpen voorwerpen niet mee naar boven gaan).

Aanrader

De apen zijn heel toegankelijk en je kan ze letterlijk een hand geven of een selfie met ze maken wat veelvuldig werd gedaan door iedereen. Op de top van de rots heb je een prachtig uitzicht over Gibraltar, de kustlijn van Andalusië en het vasteland van Afrika (Marokko), dat maar op een half uurtje varen van Gibraltar ligt. Ook is er een restaurant waar je een drankje en een klein hapje kan nuttigen.

Voor kinderen (en volwassenen) is de apenrots echt wel een aanrader als je in Gibraltar (of Andalusië) bent. Wij kunnen alleen maar zeggen dat we ons prima vermaakt hebben in dit kleine Engelse ministaatje.

In ons geval hebben wij er een 2-daagse trip van gemaakt en Gibraltar gecombineerd met een bezoek aan Estepona en Marbella maar in principe is het vanuit Nerja in 1 dag prima te doen.

 

www.strandhuys.com